Povianočná zastávka v Oberhofe štartuje už vo štvrtok - BiatlonMagazín™ - žijeme biatlonom

BiatlonMagazín™ - žijeme biatlonom

Žijeme biatlonom

NAJNOVŠIE SPRÁVY

Featured

3. januára 2017

Povianočná zastávka v Oberhofe štartuje už vo štvrtok

Súvisiaci obrázok
Prvé kolo Svetového pohára v roku 2017 sa bude konať v Oberhofe v termíne od 5.januára (štvrtok) po 8.január (nedeľa). Ďalej bude SP pokračovať tradičnými zastávkami v Ruhpoldingu a Antholzi.

Hoci sú aktuálne podmienky pre usporiadanie biatlonu v Oberhofe nedostačujúce kvôli nedostatku prírodného snehu, nebude sa opakovať situácia spred roka, kedy boli preteky presunuté do Ruhpoldingu. Organizátori vyrábali a rozširovali technický sneh čo najrýchlejšie ako to išlo. Podľa predpovede počasia by mal sneh padať vo štvrtok a teploty by sa mali držať pod bodom mrazu. Takže o Oberhof v tejto sezóne nemusí byť núdza.

Časový plán biatlonových pretekoch v Oberhofe napodobní 3.kolo Svetového pohára v Novom Meste na Morave, ktoré sa išlo pred tromi týždňami. Štvrté kolo otvorí pánsky šprint vo štvrtok, nasleduje šprint žien v piatok, v sobotu čaká najlepších biatlonistov stíhačka a v nedeľu uvidíme hromadné štarty.

Nemecký tím bude v centre pozornosti pred domácim publikom tento týždeň a rovnako aj v Ruhpoldingu. Verní fanúšikovia očakávajú víťazstvo svojich hrdinov. Doteraz sme mohli vidieť víťazstvá nemeckého tímu zásluhou Laury Dahlmeierovej, ktorej bude patriť žltý dres a ženskej štafety. Veľký tlak budú diváci vyvíjať na nemeckých mužov, aby dosiahli lepší výsledok.

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt laura dahlmeier 2016

Podarený rok

Dahlmeierová bola v minulom roku dominantnou ženou na biatlonovej scéne. Na konto si pripísala tri víťazstvá, dve druhé miesta, dve štvrté miesta a jedno siedme miesto. Taktiež vedie celkové skóre so 410 bodmi pred Kaisou Mäkäräinenovou s takmer 100 bodovým náskokom. Fínka nazbierala 312 bodov. Dahlmeierová vyzerala v Novom Meste celkom vyčerpane, ale dalo sa to čakať s jej perfektnými výkonmi počas troch týždňov. Podľa rady jej trénera Geralda Höniga by mala Dahlmeierová súťažiť iba v nedeľňajšom hromadnom štarte. Laura si teda dopraje dlhšiu pauzu a praje si zostať zdravá po celý zvyšok sezóny, najmä na Majstrovstvách sveta v Hochfilzene, ktoré sa uskutočnia budúci mesiac.


Šanca pre súperky

S absenciou Dahlmeierovej v šprinte a stíhačke budú dvere otvorené pre ženy naháňajúce túto Nemku. Gabriela Koukalová je momentálne na tretej pozícii v celkovom hodnotení, pripísala si "len" dve víťazstvá v decembri kvôli jej nevyspytateľnej streľbe posúvajúcej ju nižšie do listiny biatlonistiek. Jej najhoršie umiestnenie bolo 26.miesto v Pokljuke, na ktorom skončila kvôli zlej streľbe. V stíhačke netrafila päť terčov. Beh Gábiny bol na veľmi dobrej úrovni celý mesiac a keby k nemu predviedla čistý strelecký "maratón", mohla by byť česká hviezda najväčšou prenasledovateľkou Dahlmeierovej v súboji o Veľký glóbus. Najlepšiu tímovú kolegyňu Veroniku Vítkovú postihla choroba, a tak sa k silným favoritkám na zisk medailí nepripojí. Dorothea Wiererová si napravila reputáciu po skazenom úvode sezóny tromi bronzovými medailami a jedným striebrom. Jej rýchla a presná streľba, rýchlosť na lyžiach a vysoké očakávania v talianskom Antholzi, kde sa pôjde budúci Svetový pohár, sú kľúčom k úspechu v januári.


Darja sa vracia

K dispozícii bude v Oberhofe aj divoká karta, rovnako ako po celý zvyšok sezóny: veľa očakávaný návrat trojnásobnej olympijskej víťazky a víťazky Svetového pohára v bodovacej súťaži 2015 Darje Domračevovej. V minulej sezóne sa zotavovala z mononukleózy, vlani sa vydávala a 1.októbra sa jej narodila dcérka Xénia. Domračevová poctivo trénovala počas tehotenstva a pripravovala sa na návrat v Nórsku (pri Bjørndalenovi). Naposledy pretekala v marci 2015 v ruskom Chanty-Mansijsku. Jej známe lyžiarske schopnosti v kombinácii s pevnou streľbou a veľmi silnou mysľou by ju mohli urobiť konkurencieschopnejšiu už po niekoľkých pretekoch. Bez ohľadu na to, Darja dodá inú úroveň vzrušenia do ženských súťaží v tomto týždni a dúfajme, že aj počas celého zvyšku sezóny. 

Darja počas nedávneho tréningu v Nórsku.

Totálna "Fourcadominancia"

Martin Fourcade, momentálny líder poľa biatonistov trochu ubral v intrigách medzi mužmi. Takmer vo všetkých kolách jasne dominoval a ohromoval nielen všetkých nadšencov biatlonu ale taktiež aj pretekárov. Jednoducho bol na najvyššej úrovni spomedzi súperov. Fourcade vyhral v decembri 7 z 8 pretekov a bol súčasťou dvoch životných štafiet. Na strelnici v jednotlivých pretekoch zasiahol 123 zo 130 terčíkov (94,6% úspešnosť). Na lyžiach bol takisto bezkonkurenčný, a tak bol pre neho posledný mesiac v roku niečím, čo ešte nikdy vo svojej kariére nezažil. Všetko drží pod kontrolou. V celkovom hodnotení je na prvom mieste so 468 bodmi, za ním je Anton Šipulin (310 bodov) a tretí aktuálne Johannes Thingnes Bø s 308 bodmi. Štvrtá je legenda menom Ole Einar Bjørndalen s 258 bodmi, čo je pomerne veľký odstup na Fourcada. Na porovnanie, v minulej sezóne mal Martin 384 bodov a Bjørndalen až 337.


Fourcadovi súperi majú tento týždeň a zvyšok mesiaca jedinú úlohu. Pokúsiť sa zistiť, ako zastaviť Fourcada. Jediný, komu sa úspešne podarilo prehupnúť cez francúzsku hviezdu, bol Anton Babikov v Östersunde. Šipulin a Svendsen sa k tomu takmer dostali v Novom Meste, ale Fourcade mal postačujúci náskok na výhru. Boe, Svendsen, Schempp a Šipulin sú muži, ktorí môžu napadnúť Fourcada. Johannes má "rýchle lyže", Šipulin so Schemppom sú najlepší na strelnici a Svendsen je veterán, ktorý miluje bojovať proti Fourcadovi. Títo všetci potrebujú perfektnú formu, aby sa ho pokúsili zastaviť v nasledujúcich dňoch.

Buďte správne biatlonovo naladení a fandite svojim obľúbencom už tento štvrtok o 14:15. Nezabudnite ani natipovať svoje tipy do biatlonovej tipovačky, ktorá funguje už piatu sezónu zdarma. Ak ste sa ešte nestihli zaregistrovať, môžete tak urobiť TU.


Počasie



Program v Oberhofe

Oberhof (4.kolo)
Dátum
Čas
Disciplína
štvrtok 5.1.
14:15
šprint mužov
piatok 6.1.
14:15
šprint žien
sobota 7.1.
11:30
stíhacie preteky mužov
sobota 7.1.
14:40
stíhacie preteky žien
nedeľa 8.1.
12:30
hromadný štart mužov
nedeľa 8.1.
14:40
hromadný štart žien



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára